sunnuntai 8. tammikuuta 2012

Perinteinen uudenvuoden postaus, vähän myöhässä





Vuosi 2011 oli loppujen lopuksi ehkä eteenpäin vievin vuosi niin koirien kuin minunkin osalta. Asenteeni, ohjaukseni, treenausinto, oppimistapa, tavoitteiden suunnittelu kaikki on muuttunut vähän parempaan suuntaan. Aloitetaanpa vuoden alusta jolloin suurin henkinen tavoitteeni oli viralliset agilitykilpailut. Kisasin Ilonan kanssa ekan kerran helmikuussa 2011 Kirkkonummella kolme starttia. Jännitin kisoja kauheasti vaikka loppujen lopuksi niissä ei ollut edes mitään jännitettävää. Kolmelta startilta ekalta tuli yliaikanolla ja toiselta jotain virheitä ja vikalta hylly.

Kisaintoni alkoi ja kisasimme Ilonan kanssa 6 kisat, startteja 12 joista hylättyjä 5, yliajallisia nollia 2 ja yliajallisia tuloksia 5. 

Yliaikaa tuli siis joka radalla. Loppuvuodesta päätin että Ilona saa vähän taukoa/eläkettä kun ei vauhtia tuntunut tulevan lisää vaikka mitä yritti. En vieläkään ole keksinyt mistä hitaus johtuu, koira vaikuttaa terveeltä, nauttii agilitystä, ymmärtää ohjauksen . . Kaikenlaisia motivointikikkoja on kokeiltu mutta aina ollaan palattu samaan pisteeseen. Ilona on varma suorittaja (tosin hidas) ja luonteeltaan sellainen ettei koskaan voi olla tarpeeksi nopea vaikka tekisi nollaratoja varmasti jos ohjaaja osaisi ohjata. Ilona saa ehkä ensi kesälle vähän uutta puhtia uudelta ohjaajalta ...
Ilonan kanssa ei oikeastaan muuta ole tehty. Mätsärisaldo jäi nollille kummankin koiran osalta, ja mitään uutta ei kokeiltu. Kesä sujui nopsakasti verkkokeppiprojektin (joka on vieläkin kesken) kanssa ja Elli oppi vain joitakin uusia temppuja.




Toisin kuin olisin ikinä uskonut Ellikin starttasi tänä vuonna ensimmäisen kerran. Ei ehkä mitenkään kehuttavasti mutta jostain se vain on aloitettava. Elli ei ole mikään maailman viisain koira, ja sille täytyy opettaa asiat vähän eritavalla kuin Ilonalle.
Kahdelta startilta molemmat oli hyllyjä. Putkikisassa Elli ainoastaan teki tarpeensa radalle. Kirkkonummen epiksissä 6.12 kaksi keskeytettyä rataa Ellin laamailun vuoksi. Lägin epiksissä 18.12 ensimmäinen rata nenä kiinni maassa, toinen keskeytetty. Treenitkin on mennyt aika vaihtelevasti. Joten saas nähdä mihin suuntaan kehitytään, toivottavasti ei ainakaan huonompaan. Epiksissä käytiin vuoden aikana ehkä noin 10 kertaa.


Vaikka toi koira onki yleensä aika lahopää, ni aikamoinen team me silti ollaan

Aloitin vihdoin ja viimein junior handler kisauksenkin pitkän haaveilun jälkeen joskus syksyllä. Eka kisa meni lainakoiralla, dalmiksella JH-. Siitä kisasta sain sen innon ja seuraavat kisat kisasin TerriErissä Showlink hallilla JH-, Nellan kanssa. Porvoo kv:ssa Viuhka havannalla JH-, 5.marraskuuta käppänäerkkarissa Ella cairnin kanssa JH2 (kolmesta osallistujasta) Ensimmäinen sijoitus siis ;-)
12.11 Milo cairnin kanssa Best in Puppy Showssa JH-. 27.11 Kaapelitehtaan pentunäyttelyssä yllätysmutkan kautta lainakoiralla, Susu fieldspanieli JH5 (koira oli 8kk pentu, joka osasi hyvin kun jaksoi mutta jh kisat kun kestävät ja kestävät loppuvaiheessa Susu vain hyppi ja pomppi joten ehkä viitos sija oli vaikeimman koiran titteli) Ja vuoden viimeinen kisa messarissa chihuahua Pyryllä JH-. Laji on vienyt täysin mukanaan, ensi vuodesta tiedän tulevan jh-täyteinen vuosi.
Mä oon vielä ihan alussa, mutta oppinut jo valtavasti tän vuoden aikana! Ens vuonna aion opetella vaan lisää ja lisää, uusia rotuja ja lisää pikkukikkoja.



Kiitos Hannele, ja Hassunnassun koirat kivoista reissuista näyttelyissä!
Sain loppuvuodesta myös haasteen jonka otin täysin vastaan. Bostonterrieri Unna, 2 vuotias agilitytykki. Nopea ja varma heti kun kepit ja viimeinen silaus saadaan kuntoon. Kerettiin jo epistellä pari kertaa toisella kerralla lägillä mölliluokassa sija 2. Unna on haastava koira, mutta uskon että päästään pitkälle vielä kunhan saadaan mun oma ohjaus ja kepit kuntoon. Eli Unnan kanssa jatketaan myös ensi vuonna.

Tehtiin me kyllä vuoden aikana paljon muutakin. Oltiin kesällä Ilonan kanssa taas heppaleireilemässä ja tutustuttiin kivoihin ihmisiin, mökkeiltiin, meillä oli vieraita saksasta kesällä, harjoiteltiin pihalla kaikenlaista, käytiin uimassa moneen kertaan, laiskoteltiin, oltiin talvella paljon sisällä hirmupakkasten vuoksi, Ilona oli pari kertaa tallilla mukana, eleltiin normaalia arkea, Nella ja Ruusu oli hoidossa paljon, nähtiin Emmiä ja Artturia ja muita koirakavereita, laiskoteltiin lisää ....

Lisäksi olen saanut upean vuoden koiranäyttelyissä ja eritapahtumissa uusien tuttavien ja ystävien kanssa, kiitos! Erityiskiitos Hanneleelle kun otit mukaan näyttelyihin noinkin paljon, mukava saada kokeneemmalta neuvoja ja autan mielelläni lisää, ja muille griffon kehän laidalla olleille myös kiitos. Kiitos kyydeistä myös! Kiitos Kaisalle jh koirien lainauksista ja vakkarihandlariksi ottamisesta, toivottavasti ensi vuonna päästään enemmän kehään. Kiitos Pirjo ja Ninni avusta messarissa ja jh koiran lainasta, kiitos Anne luottamuksesta, koirien lainasta, neuvoista ja muutenkin avusta. Sekä tietysti kaikki jh kisojen ja agilityn kautta saadut uudet kaverit ja tuttavat. Maipalle uuden agilitykoiran lainaamisesta ja yhteistyöstä kiitos, jatketaan ensi vuonna. Matille, Ninnille, Anulle ja muille siuntiolaisille kiitos myös :)


VUOSI 2012 tavoitteet:


Ilona
agility : Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan niin Niina alkaa käymään jatkotason treeneissä Ilonan kanssa kesällä jotta oppii ohjaus kuviot ja Ilona pääsee jatkamaan lajin kanssa. Kiva että Ilona pääsee mummoilemaan radalle ;) Ilonan kanssa muuten tavoitteena alkaa tekemään rally-toko juttuja omatoimisesti, lisäksi käydä ehkä joku pikku jh kisa kun turkki sen sallii. Rentoilu vuosi siis tulossa, onhan Ilona jo 6-vuotias!

Elli
agility : Ellin kanssa jatketaan siitä mihin jäätiin, katsotaan milloin otetaan seuraavat startit. Tarkoituksena olisi treenata nenä pois maasta, motivaatiota kasvattaa ja kepit saada kuntoon. Kontaktit on jo sen verran hyvällä mallilla, mutta niitä vielä jatketaan ettei unohdu. Ja toinen tavoite olisi se kauan haaveiltu koiratanssi. Olisi hienoa tanssia messarissa vuoden päästä, sinne asti ei kuitenkaan mennä kuiviltaan joten tuntuu aika suurelta haaveelta. Eli ohjelma vaan kasaan ja treeniä!

Unna
agility : Unnan kanssa aletaan rakentamaan kokonaisuus pikkupalikoista. Kepit, takaakierrot, valssit, eteenpäin-lähetykset, persjätöt, kontaktit ja putket täytyy saada kuntoon. Startti otetaan sitten kun ollaan valmiita, eli ei stressiä. Katsotaan myös että koira pysyy muuten terveenä.

Minä
agility : Ohjaamista sujuvammaksi, radanlukutaitoa.. Kuntoa ja lihaskuntoa paremmaksi, kaikkea tarvitaan vielä. Sillä hyvät koirat löytyy mutta huonolla ohjauksella koiratkaan ei pelasta. Juokseminen täytys alottaa nyt alkuun kerran viikossa, tää voi olla vaikka uudenvuodenlupaus.
Samat tavoitteet muuten kuin koirillakin. Ja se junior handler. Tavoitteena vaan kisata paljon, hankkia kokemusta! Voisin vaikka ottaa tavoitteeksi hankkia kokemusta/kokeilla tämän vuoden aikana jokaisesta FCI ryhmästä 5-10 koirasta. Kisata jokaisesta FCI ryhmästä kahdella rodulla. Lisäksi opetella ne ryhmät ja aina ennen kisoja varmistella perustiedot kyseisestä rodusta, ettei käy niiku nyt on pari kertaa käyny :D

Vuosi oli opettavainen ja hieno, toivotaan ensi vuodesta vielä hienompaa näillä tavotteilla ;)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti